Mituri frecvente

Ai întrebări despre panourile fotovoltaice sau vrei să afli mai multe despre miturile frecvente legate de panourile fotovoltaice? Iată răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre panouri fotovoltaice la care îți oferim un răspuns corect și detaliat din experiența noastră.

Panourile fotovoltaice functioneaza si in zilele innorate?

Panourile fotovoltaice functioneaza si in zilele cu umbra, dar vor produce mult mai putina energie, productia unui panou fotovoltaic fiind influentata in mod direct de cantitatea de lumina (fotoni) pe care o poate absorbi.

Recomandam ca panourile fotovoltaice sa fie montate intr-o zona in care soarele bate cat mai mult de-a lungul zilei. Daca exista ramuri care blocheaza razele solare, umbrind panourile, este recomandat sa fie inlaturate.

Uneori e normal ca suprafata panourilor fotovoltaice sa nu fie posibil sa fie in bataia soarelui intreaga zi. Macar in intervalul orar 10 – 14 asigurati-va ca panourile nu sunt umbrite. In aceasta perioada a zilei, sistemul fotovoltaic va produce cea mai mare parte a energiei, deoarece soarele se afla in cel mai potrivit unghi fata de panouri.

Cat sunt de eficiente panourile fotovoltaice pe timpul iernii?

Chiar si iarna nu ar trebui sa va ingrijorati cu privire la eficienta panourilor fotovoltaice. Temperatura nu le afecteaza. Ziua mai scurta va avea un efect proportional de reducere a cantitatii de energie produsa de panourile fotovoltaice.

In cazul in se depune zapada intr-un strat foarte subtire aceasta va avea un impact redus asupra eficientei panourilor fotovoltaice deoarece lumina reuseste sa strabata, producand astfel energie.

Daca au loc caderi masive de zapada si e posibil, indepartati stratul de zapada regulat pentru a asigura productia de energie regenerabila Daca nu puteti indeparta, asteptati prima raza de soare sau crestere a temperaturii si imediat zapada de pe suprafata panoului se va topi treptat.

Care este inclinatia optima a panourilor fotovoltaice?

Unghiul de incidenta al luminii solare se modifica de la o ora la alta dar si de la un anotimp la altul. Pentru asigurarea unui randament maxim anual unghiul optim de inclinare a panourilor pentru Romania este de aproximativ 30° fata de orizontala.

In practica, se recomanda un unghi de inclinare mai mare (aprox. 45°) care va favoriza productia energiei electrice pe timpul iernii si autocuratarea de praf si impuritati.

Exista si situatii speciale cand panourile fotovoltaice se monteaza in plan orizontal fara incliniare si in aceasta situatie panourile captand energie solara.

Panourile fotovoltaice trebuie curatate?

Sistemele fotovoltaice de calitate sunt astfel construite incat se curata singure atunci cand ploua. Totusi, este important de notat ca cel mai mic obstacol intre panou si soare va reduce semnificativ capacitatea intregului sistem de a produce energie.

Pentru ca panourile fotovoltaice se pot crapa daca intra in contact cu apa rece dupa ce au fost incalzite de lumina solara, este indicat sa fie curatate seara.

Cand se formeaza gheata uneori iarna, recomandam sa nu interveniti. Se va topi singura odata cu aparitia soarelui. In mod contrar s-ar putea deteriora suprafata panourilor, reducandu-le eficienta.

Care este diferenta dintre un sistem fotovotaic OFF-GRID si un sistem fotovoltaic ON-GRID?

Sistemul fotovoltaic OFF-GRID este un sistem deconectat de la retea, independent de reteaua nationala de electricitate. Sistemul fotovoltaic OFF-GRID se poate monta acolo unde conectarea la retea este imposibila. Principala diferenta intre cele doua sisteme fotovoltaice este faptul a un sistem fotovoltaic OFF-GRID are nevoie de acumulatori pentru a stoca energia produsa pe timpul zilei.

Sistemul fotovoltaic ON-GRID este pe de alta parte, un sistem conectat la retea, la sistemul national de electricitate. Acest tip de sistem fotovoltaic poate fi utilizat fara acumulatori, energia produsa fiind consumata direct atunci cand este produsa sau transmisa cate SEN.

Am nevoie de baterii/acumulatori pentru sistemul meu fotovoltaic?

Acumulatorii se pot utiliza optional pentru sistemele fotovoltaice ON-GRID dar sunt parte obligatorie a sistemului fotovoltaic OFF-GRID. Energia produsa pe timpul zilei de panourile fotovoltaice este stocata in baterii/acumulatori de unde este consumata ulterior.

Care este durata de viata a unui panou fotovoltaic?

Majoritatea panourile fotovoltaice comercializate de inoSOLAR au o garantie de functionare de 25 de ani (pentru mai multe detalii va rugam sa verificati fisele tehnice ale fiecarui produs in parte).

Care sunt cele mai eficiente panouri fotovoltaice?

Din punct de vedere al randamentului de conversiei al enegiei luminii solare in energie electrica cele mai eficiente panouri fotovoltaice sunt cele cu celule din siliciu cristalin – monocristaline – fiind si cele mai raspindite la ora actuala.

Majoritatea panourilor fotovoltaice cu siliciu cristalin au o eficienta de aproximativ 14-15%, dar sunt si cativa producatori de panouri cu celulele din siliciu monocristalin care comercializeaza panouri cu o eficienta de pina la 18-19%.

Avand in vedere ca resursa din care se produce energia electrica este gratuita (energia solara) acest parametru nu este determinant in alegerea tipului panoului fotovoltaic. Pe langa randamentul de conversie al energiei solare trebuie avute in vedere pretul pe wat, coeficientul de variatie al puterii in functie de temperatura, comportarea in functie de spectrul luminii, aplicatia, etc.

Totodata trebuie tinut cont de experienta, renumele, capacitatea tehnica si financiara a fabricantului si furnizorului, conditiile de asigurare a garantiei astfel incit sa avem certitudinea ca panourile sunt de origine controlata iar parametrii de functionare corespund cu datele din fisa tehnica a produsului, iar produsul nu este contrafacut. 

Care este directia pe care trebuie instalate panourile fotovoltaice?

Pentru asigurarea expunerii directe la lumina solara a panourilor, este de preferat ca aceastea sa fie orientate catre directia Sud.

Ideal, la proiectarea acoperisului ar trebui sa se tina seama de acest aspect dar si de unghiul optim de inclinare al panourile fotovoltaice. Totusi nu trebuie sa va ingrijorati daca acoperisul dvs. nu este orientat exact catre Sud pentru ca pierderile de randament sunt mai mici de 5% daca panourile sunt orientate oriunde intre Sud-Est si Sud-Vest.

Frumusetea naturii consta si in faptul ca Soarele lumineaza diferit in fiecare dintre cele 4 anotimpuri, Pamantul se roteste asa ca intotdeauna e mai bine sa avem panouri fotovoltaice montate cum a fost posibil mai bine, decat deloc.

Unde e cel mai bine să instalez panourile? Pe acoperiș sau la sol?

Ambele variante sunt viabile. Clienții rezidențiali aleg de regulă panourile monocristaline – pe care le montează pe acoperiș. Însă, dacă dispuneți de suficient spațiu la sol — într-o zonă expusă la lumina soarelui, atunci puteți la fel de bine să optați pentru montarea panourilor la sol.

De cat spatiu am nevoie pe acoperis?

Pentru acoperiș, recomandăm panourile fotovoltaice monocristaline, datorită eficienței lor în raport cu spațiul pe care îl ocupă. Vă recomandăm să bugetați aproximativ 6m2 pentru fiecare 1KW de energie. Respectiv, pentru un kit de 3KW, veți avea nevoie de aproximativ 18m2

Ce sistem de prindere se foloseste? Se gaureste acoperisul?

Exista mai multe sisteme (cleme, clipsuri, suruburi), insa sistemul standard este prinderea cu suruburi, urmata de aplicarea unor sisteme speciale de etanseizare si ermetizare. Sistemul de prindere cu suruburi implica, desigur, si gaurirea – insa gaurile sunt izolate si nu permit umiditatii sa treaca.

Pentru alte întrebări legate de panourile fotovoltaice sau mituri frecvente despre panourile fotovoltaice, nu ezitați să ne contactați acum.

TESTIMONIALE

inoSOLAR
5.0
Conform celor 114 de recenzii
powered by Google
Ghita BitisGhita Bitis
06:48 13 Apr 24
Am montat cu ei in Oradea un sistem de 5.6 Kw, trifazic pentru mine si unu monofazic pentru parinti prin AFM. nota 10* . Felicit echipa din Timinisoara . Doar cuvinte de apreciere ! sunt convins ca aceste aprecieri ii onoreaza si in aceeasi masura ii responsabilizeaza sa ramana la fel de seriosi si promti! RECOMAND !
Doru TanaseDoru Tanase
06:56 11 Apr 24
Am montat sistem panouri fotovoltaice 6kw/h. Echipa profesionistă, firma este serioasă. Recomand cu încredere
hanta viorelhanta viorel
17:37 10 Apr 24
Programul Casa Verde 2023 - instalator Inosolar. Multumesc intregii echipe Inosolar pentru profesionalism, seriozitate si rapiditate si in mod deosebit echipei din teren (Elisei si Robert) pentru montajul rapid si de calitate a lucrarii.
doru lucandoru lucan
06:01 09 Apr 24
Totul este ok. Echipa din Timișoara a fost foarte profesionistă, amabilă și disponibilă, îi recomandăm. Vă mulțumim frumos.
marius alin cionoiumarius alin cionoiu
15:15 07 Apr 24
Foarte ok si tehnic si din punct de vedere organizatoric, si pret bun fata de piata. Recomand cu drag!!!
Valentin Daniel OanaValentin Daniel Oana
06:27 03 Apr 24
Am montat prin programul Casa Verde un sistem fotovoltaic de 5,8 trifazat . Am fost foarte mulțumit de echipa Inosolar inca de când i-am ales ca si firma . Mereu disponibil pt orice nelămurire . Recomand .
Musat PetreMusat Petre
06:02 02 Apr 24
Am montat împreuna prin Casa Verde 2023 acest proiect de 10.7kW, panouri Canadian Solar si invertor Huawei SUN2000 trifazat.Au lucrat profesionist și au ținut cont de micile ajustări ale noastre.Sistem perfect funcțional, ne bucurăm deja de ceea ce livrează.Recomand cu încredere 👌
Florin-Gheorghe TipleaFlorin-Gheorghe Tiplea
02:38 19 Mar 24
Am montat panouri fotovoltaice, 5,8 kw, prin programul Casa Verde cu echipa Inosolar și am fost foarte mulțumit de colaborarea cu ei. Recomand ca o firmă serioasă și profesionistă. Am numai cuvinte de laudă și la adresa echipei care a venit la montaj.
Perva CiprianPerva Ciprian
04:26 14 Mar 24
O echipa super calificata. Serviciile au fost foarte bune din partea celor de la ofertare precum si a celor care au executat lucrarea. O firma pe care o recomand. Colaborarea noastra a fost prin programul Casa Verde 2023.
János GacsadiJános Gacsadi
07:28 01 Mar 24
Marius DetaMarius Deta
15:09 29 Feb 24
Sunt foarte mulțumit de lucrare,băieții au știut fiecare ce sa facă și sau mișcat excelent.Acte,oferta foarte buna și foarte punctuali pe scurt, profesionalism.
Rafael ReitmayerRafael Reitmayer
11:42 24 Feb 24
O echipă de nota 10.foarte punctuali,pliați pe nevoile clientului și desigur calitatea lucrării care face diferența.si sa nu uit...prețurile în comparație cu alte firme sunt mult mai bune.multumesc.
Ionela MistrianuIonela Mistrianu
10:45 23 Feb 24
Recomand cu încredere preturi foarte bune, produse de calitate și echipa de mare valoare 👍👍
Dant AlexaDant Alexa
09:01 21 Feb 24
Mă declar foarte mulțumit de această companie. Au venit la instalare niste băieți minunați am avut parte de comunicare plăcută și niște oameni foarte atenți din toate punctele de vedere. Instalarea sa făcut rapid cu toate că condițiile de lucru au fost cam grele din cauza spațiului dar echipă a găsit cea mai buna variantă fara prea multe bătăi de cap. Nu am cuvinte păcat că sunt doar 5 stele. Recomand cu încredere.
bogdan mehedintubogdan mehedintu
20:11 20 Feb 24
Totul foarte bine.Contract , termene , lucrare , echipa de montaj.Nimic de spus negativ.Recomand cu drag
Bancu Narcisa CosminaBancu Narcisa Cosmina
20:06 20 Feb 24
Sunt mulțumită. Au respectat termenul pentru montaj, echipa profesionista, montajul executat intr-o singura zi.
Stela OroszStela Orosz
12:23 05 Feb 24
Multumim echipei Inosolar pentru realizarea sistemului de panouri fotovoltaice in vederea producerii energiei electrice la societatea Grace Design din localitatea Peciu Nou. Colaborarea cu societatea dvs., profesionalismul si seriozitatea de care ati dat dovada ne determina sa va recomandam si altora cu multa incredere!Va dorim sa fiti sanatosi si sa continuati cu increderea ca ceea ce faceti este de ajutor multora!
LARISA CIOBANCANLARISA CIOBANCAN
16:30 27 Jan 24
Suntem foarte mulțumiți de proiectul realizat de către echipa dvs .O echipa harnică , serioasă și profesionistă !Ne bucurăm ca am optat pentru firma dvs și am obținut un rezultat favorabil ! Recomandăm tuturor cu încredere echipa inoSolar ! Mulțumim , Agripensiunea La Grădina Baia Sprie !
MIrela GheorghitaMIrela Gheorghita
16:10 26 Jan 24
Recomand cu toată încrederea inoSOLAR pentru oricine dorește să investească în energie solară. Am avut o experiență excelentă cu ei, echipa profesionistă, amabilă, foarte multumiți de serviciile lor!Mult succes în continuare!
EfyEfy
11:18 23 Nov 23
Multumesc echipei InoSOLAR! Am montat cu ei un sistem fotovoltaic off grid si doresc sa recomand cu toata aprecierea pe dl. Inginer BENONE BULUGU pentru inaltul sau profesionalism, pentru competenta tehnica, pentru comunicare eficienta si mai ales pretioasele sale recomandari tehnice. Multumim si d-nei. Alisa de la departamentul vanzari-relatii clienti care prin perseverenta si implicarea ei a facut toate demersurile specifice ca acest sistem sa fie montat in scurt timp. Concluzie: fara Dumnezeu nu poti face nimic in viata, iar uneori un om potrivit, competent la timpul si locul potrivit, pot deveni un mod prin care, Dumnezeu iti surade indirect in viata!
js_loader
Oferta te așteaptă. Sună acum!