Ce înseamnă un sistem fotovoltaic Supradimensionat?

Ghid înscriere program Casa Verde 2023

Se vorbește în industrie în ultima perioadă de: sisteme fotovoltaice Supradimensionate sau Supracharged veți găsi termenul în limba engleză.

Ce sunt sistemele fotovoltaice Supradimensionate?

În acest articol, vă vom explica cum supradimensionarea sistemului fotovoltaic aduce o eficiență mai bună a sistemului în ansamblu, ceea ce se traduce în rezultate financiare mai sustenabile pe termen lung.

Putem spune că vorbim de un sistem fotovoltaic considerat Supradimensionat, când avem un sistem care presupune instalarea unui număr de panouri a căror putere teoretica totala sa depășească puterea de vârf a invertorului. Mai precis, un sistem se considera ca fiind Supradimensionat, începând cu o putere instalata a panourilor cu 20% mai mare decât cea a invertorului, mergând pana la valori de 50%. Supradimensionarea unui sistem fotovoltaic se face in conformitate cu indicațiile date in Fisele Tehnice de către producătorii de invertoare

Un Inginer Electric autorizat ANRE poate propune o astfel de soluție către un client care dorește sa obțină un randament maxim din partea sistemului fotovoltaic pe care îl alege. Adăugarea de panouri suplimentare, este de preferat sa fie făcută încă de la început, dar este posibil sa poată fi mărit numărul de panouri si in cazul unei instalații existente, unde presupune montajul structurii suplimentare de prindere a panourilor si eventual, de la caz la caz refacerea conexiunilor electrice de la panouri către invertor. Conform legii si a reglementarilor ANRE, prosumatorii care aduc modificări ale instalației de panouri fotovoltaice ulterior emiterii Certificatului de Racordare, trebuie sa depună către Operatorul de Distribuție documentația necesara pentru actualizarea Certificatului de Racordare emis anterior. 

In continuare va prezentam o simulare de producție pentru 2 sisteme fotovoltaice, care ar putea sa fie montate pe același acoperiș, decizia fiind doar a clientului, astfel:

  • Sistemul I reprezintă un sistem fotovoltaic de tip Standard, compus din invertor de 3KW, si o putere instalata in panouri de 3,2 KWp, obținuta prin înserierea a 8 panouri cu o putere de 460Wp
  • Sistemul II reprezintă un sistem fotovoltaic de tip Supradimensionat, compus din invertor de 3KW si o putere instalata in panouri de 4,6 KWp, obținuta prin înserierea a 10 panouri cu o putere de 460Wp

SISTEMUL I – Producție anuala 4225KWh SISTEMUL II – Producție anuala 5281KWh

O imagine care conține text, captură de ecran, Font, diagramă

Descriere generată automat
O imagine care conține text, captură de ecran, Font, linie

Descriere generată automat

In figura de mai jos se poate observa cu ușurința cum deși puterea maxima a invertorului nu se poate depăși atunci când montam un număr supradimensionat de panouri, producția totala de energie este mult mai mare decât in cazul unui sistem Standard, datorita faptului ca invertorul va începe sa producă mai multa energie mai devreme in zi datorita suprafeței mai mari de expunere, si bineînțeles va produce energie mai multa si după-amiaza si spre seara. 

Un avantaj major al unui sistem de tip Supradimensionat, este faptul ca nu necesita înlocuirea invertorului. Acest lucru este in favoarea acelor clienți care își doresc sa producă mai multa energie într-o singura zi utilizând același invertor. Înlocuirea invertorului sau montarea unui invertor nou ar implica un cost inițial semnificativ mai mare si un timp mai îndelungat de implementare a sistemului fotovoltaic, si bineînțeles costuri mai mari pentru mentenanța sistemului.

Datele prezentate mai sus sunt estimări bazate pe date statistice si pot varia in funcție de inclinarea si orientarea acoperișului pe care se montează panourile precum si in funcție de locația geografica.

Un sistem de tip Supradimensionat corect de către un Inginer Autorizat ANRE, reprezintă o alegere foarte buna pentru clienții care își doresc mărirea capacitații de producție a unui sistem fotovoltaic sau pentru cei care vor sa obțină un mai bun echilibru intre costul total al proiectului si performanta obținuta.

inoSOLAR este orientată în a aduce energie curată pentru o viață!

Pentru mai multe detalii despre instalarea unui sistem fotovoltaic, vă așteptăm să ne contactați cu drag la + 40 21 555 17 48 sau prin e-mail la vanzari@inosolar.ro

TESTIMONIALE

inoSOLAR
5.0
Conform celor 114 de recenzii
powered by Google
Ghita BitisGhita Bitis
06:48 13 Apr 24
Am montat cu ei in Oradea un sistem de 5.6 Kw, trifazic pentru mine si unu monofazic pentru parinti prin AFM. nota 10* . Felicit echipa din Timinisoara . Doar cuvinte de apreciere ! sunt convins ca aceste aprecieri ii onoreaza si in aceeasi masura ii responsabilizeaza sa ramana la fel de seriosi si promti! RECOMAND !
Doru TanaseDoru Tanase
06:56 11 Apr 24
Am montat sistem panouri fotovoltaice 6kw/h. Echipa profesionistă, firma este serioasă. Recomand cu încredere
hanta viorelhanta viorel
17:37 10 Apr 24
Programul Casa Verde 2023 - instalator Inosolar. Multumesc intregii echipe Inosolar pentru profesionalism, seriozitate si rapiditate si in mod deosebit echipei din teren (Elisei si Robert) pentru montajul rapid si de calitate a lucrarii.
doru lucandoru lucan
06:01 09 Apr 24
Totul este ok. Echipa din Timișoara a fost foarte profesionistă, amabilă și disponibilă, îi recomandăm. Vă mulțumim frumos.
marius alin cionoiumarius alin cionoiu
15:15 07 Apr 24
Foarte ok si tehnic si din punct de vedere organizatoric, si pret bun fata de piata. Recomand cu drag!!!
Valentin Daniel OanaValentin Daniel Oana
06:27 03 Apr 24
Am montat prin programul Casa Verde un sistem fotovoltaic de 5,8 trifazat . Am fost foarte mulțumit de echipa Inosolar inca de când i-am ales ca si firma . Mereu disponibil pt orice nelămurire . Recomand .
Musat PetreMusat Petre
06:02 02 Apr 24
Am montat împreuna prin Casa Verde 2023 acest proiect de 10.7kW, panouri Canadian Solar si invertor Huawei SUN2000 trifazat.Au lucrat profesionist și au ținut cont de micile ajustări ale noastre.Sistem perfect funcțional, ne bucurăm deja de ceea ce livrează.Recomand cu încredere 👌
Florin-Gheorghe TipleaFlorin-Gheorghe Tiplea
02:38 19 Mar 24
Am montat panouri fotovoltaice, 5,8 kw, prin programul Casa Verde cu echipa Inosolar și am fost foarte mulțumit de colaborarea cu ei. Recomand ca o firmă serioasă și profesionistă. Am numai cuvinte de laudă și la adresa echipei care a venit la montaj.
Perva CiprianPerva Ciprian
04:26 14 Mar 24
O echipa super calificata. Serviciile au fost foarte bune din partea celor de la ofertare precum si a celor care au executat lucrarea. O firma pe care o recomand. Colaborarea noastra a fost prin programul Casa Verde 2023.
János GacsadiJános Gacsadi
07:28 01 Mar 24
Marius DetaMarius Deta
15:09 29 Feb 24
Sunt foarte mulțumit de lucrare,băieții au știut fiecare ce sa facă și sau mișcat excelent.Acte,oferta foarte buna și foarte punctuali pe scurt, profesionalism.
Rafael ReitmayerRafael Reitmayer
11:42 24 Feb 24
O echipă de nota 10.foarte punctuali,pliați pe nevoile clientului și desigur calitatea lucrării care face diferența.si sa nu uit...prețurile în comparație cu alte firme sunt mult mai bune.multumesc.
Ionela MistrianuIonela Mistrianu
10:45 23 Feb 24
Recomand cu încredere preturi foarte bune, produse de calitate și echipa de mare valoare 👍👍
Dant AlexaDant Alexa
09:01 21 Feb 24
Mă declar foarte mulțumit de această companie. Au venit la instalare niste băieți minunați am avut parte de comunicare plăcută și niște oameni foarte atenți din toate punctele de vedere. Instalarea sa făcut rapid cu toate că condițiile de lucru au fost cam grele din cauza spațiului dar echipă a găsit cea mai buna variantă fara prea multe bătăi de cap. Nu am cuvinte păcat că sunt doar 5 stele. Recomand cu încredere.
bogdan mehedintubogdan mehedintu
20:11 20 Feb 24
Totul foarte bine.Contract , termene , lucrare , echipa de montaj.Nimic de spus negativ.Recomand cu drag
Bancu Narcisa CosminaBancu Narcisa Cosmina
20:06 20 Feb 24
Sunt mulțumită. Au respectat termenul pentru montaj, echipa profesionista, montajul executat intr-o singura zi.
Stela OroszStela Orosz
12:23 05 Feb 24
Multumim echipei Inosolar pentru realizarea sistemului de panouri fotovoltaice in vederea producerii energiei electrice la societatea Grace Design din localitatea Peciu Nou. Colaborarea cu societatea dvs., profesionalismul si seriozitatea de care ati dat dovada ne determina sa va recomandam si altora cu multa incredere!Va dorim sa fiti sanatosi si sa continuati cu increderea ca ceea ce faceti este de ajutor multora!
LARISA CIOBANCANLARISA CIOBANCAN
16:30 27 Jan 24
Suntem foarte mulțumiți de proiectul realizat de către echipa dvs .O echipa harnică , serioasă și profesionistă !Ne bucurăm ca am optat pentru firma dvs și am obținut un rezultat favorabil ! Recomandăm tuturor cu încredere echipa inoSolar ! Mulțumim , Agripensiunea La Grădina Baia Sprie !
MIrela GheorghitaMIrela Gheorghita
16:10 26 Jan 24
Recomand cu toată încrederea inoSOLAR pentru oricine dorește să investească în energie solară. Am avut o experiență excelentă cu ei, echipa profesionistă, amabilă, foarte multumiți de serviciile lor!Mult succes în continuare!
EfyEfy
11:18 23 Nov 23
Multumesc echipei InoSOLAR! Am montat cu ei un sistem fotovoltaic off grid si doresc sa recomand cu toata aprecierea pe dl. Inginer BENONE BULUGU pentru inaltul sau profesionalism, pentru competenta tehnica, pentru comunicare eficienta si mai ales pretioasele sale recomandari tehnice. Multumim si d-nei. Alisa de la departamentul vanzari-relatii clienti care prin perseverenta si implicarea ei a facut toate demersurile specifice ca acest sistem sa fie montat in scurt timp. Concluzie: fara Dumnezeu nu poti face nimic in viata, iar uneori un om potrivit, competent la timpul si locul potrivit, pot deveni un mod prin care, Dumnezeu iti surade indirect in viata!
js_loader