Se vorbește în industrie în ultima perioadă de: sisteme fotovoltaice Supradimensionate sau Supracharged veți găsi termenul în limba engleză.
Ce sunt sistemele fotovoltaice Supradimensionate?
În acest articol, vă vom explica cum supradimensionarea sistemului fotovoltaic aduce o eficiență mai bună a sistemului în ansamblu, ceea ce se traduce în rezultate financiare mai sustenabile pe termen lung.
Putem spune că vorbim de un sistem fotovoltaic considerat Supradimensionat, când avem un sistem care presupune instalarea unui număr de panouri a căror putere teoretica totala sa depășească puterea de vârf a invertorului. Mai precis, un sistem se considera ca fiind Supradimensionat, începând cu o putere instalata a panourilor cu 20% mai mare decât cea a invertorului, mergând pana la valori de 50%. Supradimensionarea unui sistem fotovoltaic se face in conformitate cu indicațiile date in Fisele Tehnice de către producătorii de invertoare
Un Inginer Electric autorizat ANRE poate propune o astfel de soluție către un client care dorește sa obțină un randament maxim din partea sistemului fotovoltaic pe care îl alege. Adăugarea de panouri suplimentare, este de preferat sa fie făcută încă de la început, dar este posibil sa poată fi mărit numărul de panouri si in cazul unei instalații existente, unde presupune montajul structurii suplimentare de prindere a panourilor si eventual, de la caz la caz refacerea conexiunilor electrice de la panouri către invertor. Conform legii si a reglementarilor ANRE, prosumatorii care aduc modificări ale instalației de panouri fotovoltaice ulterior emiterii Certificatului de Racordare, trebuie sa depună către Operatorul de Distribuție documentația necesara pentru actualizarea Certificatului de Racordare emis anterior.
In continuare va prezentam o simulare de producție pentru 2 sisteme fotovoltaice, care ar putea sa fie montate pe același acoperiș, decizia fiind doar a clientului, astfel:
- Sistemul I reprezintă un sistem fotovoltaic de tip Standard, compus din invertor de 3KW, si o putere instalata in panouri de 3,2 KWp, obținuta prin înserierea a 8 panouri cu o putere de 460Wp
- Sistemul II reprezintă un sistem fotovoltaic de tip Supradimensionat, compus din invertor de 3KW si o putere instalata in panouri de 4,6 KWp, obținuta prin înserierea a 10 panouri cu o putere de 460Wp
SISTEMUL I – Producție anuala 4225KWh SISTEMUL II – Producție anuala 5281KWh
In figura de mai jos se poate observa cu ușurința cum deși puterea maxima a invertorului nu se poate depăși atunci când montam un număr supradimensionat de panouri, producția totala de energie este mult mai mare decât in cazul unui sistem Standard, datorita faptului ca invertorul va începe sa producă mai multa energie mai devreme in zi datorita suprafeței mai mari de expunere, si bineînțeles va produce energie mai multa si după-amiaza si spre seara.
Un avantaj major al unui sistem de tip Supradimensionat, este faptul ca nu necesita înlocuirea invertorului. Acest lucru este in favoarea acelor clienți care își doresc sa producă mai multa energie într-o singura zi utilizând același invertor. Înlocuirea invertorului sau montarea unui invertor nou ar implica un cost inițial semnificativ mai mare si un timp mai îndelungat de implementare a sistemului fotovoltaic, si bineînțeles costuri mai mari pentru mentenanța sistemului.
Datele prezentate mai sus sunt estimări bazate pe date statistice si pot varia in funcție de inclinarea si orientarea acoperișului pe care se montează panourile precum si in funcție de locația geografica.
Un sistem de tip Supradimensionat corect de către un Inginer Autorizat ANRE, reprezintă o alegere foarte buna pentru clienții care își doresc mărirea capacitații de producție a unui sistem fotovoltaic sau pentru cei care vor sa obțină un mai bun echilibru intre costul total al proiectului si performanta obținuta.
inoSOLAR este orientată în a aduce energie curată pentru o viață!
Pentru mai multe detalii despre instalarea unui sistem fotovoltaic, vă așteptăm să ne contactați cu drag la + 40 21 555 17 48 sau prin e-mail la vanzari@inosolar.ro